Prvá agentúra z veľkej trojky zhoršuje Slovensku rating

Agentúra Fitch na rozdiel od zvyšných dvoch svetových agentúr nedopriala vláde Roberta Fica viac času na to, aby dokázala, že jej opatrenia na ozdravenie verejných financií zafungujú.

V piatok večer agentúra Fitch zhoršila hodnotenie Slovenska na úroveň A- (mínus) so stabilným výhľadom. Dochádza tak k zhoršeniu z pôvodného stupňa A s negatívnym výhľadom.

„Zníženie ratingu odráža zhoršenie stavu verejných financií a nejasný postup konsolidácie,“ konštatuje agentúra v správe. Rovnako negatívne vníma aj výrazný nárast dlhu.

Vláda Roberta Fica (Smer) v pondelok schválila osemnásť konsolidačných opatrení, ktoré majú priniesť do rozpočtu takmer 2 miliardy eur.

Zhoršenie známky môže podstatne zvýšiť náklady na chod štátu. Ten totiž závisí od peňazí, ktoré Slovensku požičiavajú investori. Tí môžu na základe horšieho ratingu zvýšiť úroky, s akými nám požičiavajú peniaze.

Známka A- je na škále Fitch siedmou najlepšou a už len tri stupne od hranice, kde sa končí takzvané investičné pásmo. Pre porovnanie, Česká republika má podľa tej istej agentúry o tri stupne lepšiu známku AA-.

Zdroj : Denník N